Asbest verwijdering: 3 aandachtspunten

2 Minuten Gepost op:


Asbest verwijdering: 3 aandachtspunten

Asbest kan tot nare ziektes leiden, met in sommige gevallen zelfs een dodelijke uitkomst. De overheid heeft gesteld dat er geen asbestdaken meer mogen zijn in Nederland vanaf 2024. Daarnaast dient het verwijderen van asbest op een veilige manier te gebeuren. Indien dit niet op de juiste manier gebeurt, kan de overheid een boete geven. Asbestverwijdering is dus noodzakelijk.

Asbestinventarisatie
Het proces van asbest sanering begint vrijwel altijd met een soort onderzoek, de zogeheten asbestinventarisatie. Dit is wettelijk bepaald. Volgens de SC-540 richtlijnen wordt bekeken of er asbest aanwezig is in een gebouw of woning. In sommige gevallen kan het zijn dat er asbest wordt aangetroffen, maar dat het verstandiger is om dit te laten zitten. Dit is het geval als de schadelijke stof zich niet met de buitenlucht kan mengen. In dit geval wordt gecontroleerd of de asbest niet beschadigd is om er zeker van te zijn dat het materiaal niet alsnog vrij kan komen.

Asbestverwijdering als particulier
Als je als particulier asbest wilt verwijderen moet je hiervoor naar de gemeente. Deze zorgt ervoor dat het proces zo onschadelijk en gezond mogelijk verloopt. Indien asbest niet op de voorgeschreven manier wordt afgevoerd kan de inspectie van de Rijksoverheid (Inspectie SZW) een boete uitschrijven. Over het algemeen zal je een sloopvergunning moeten krijgen of een mededeling onder voorschriften. Je kunt er voor kiezen om asbest zelf te verwijderen of een professioneel bedrijf in te schakelen. Omdat asbest verwijderen vraagt om veel kennis en kunde, is het verstandig om dit over te laten aan een bedrijf met SC-530 en/of SC-540 certificering. Hierdoor weet je ook zeker dat het verpakken en afvoeren van het schadelijke materiaal op de juiste manier gebeurt.

Afvoeren van asbest
Het verwijderde asbest kan ingeleverd worden bij de milieustraat. Hier zijn een aantal regels aan verbonden. Vaak moet bij een van de medewerkers van de milieustraat een melding gedaan worden. In sommige gevallen moet de sloop- of asbestmelding getoond worden. De asbest moet verpakt zijn in een dubbele laag plasticfolie en voorzien zijn een asbestlogo. Deze zijn online of bij de milieustraat verkrijgbaar. Soms kan er inpakmateriaal opgehaald worden bij de milieustraat, maar het afval mag daar nooit ingepakt worden. Asbest moet direct worden ingepakt nadat het materiaal verwijderd is. Ook is het handig om te weten dat de medewerkers van de milieustraat meestal niet mogen helpen bij het in de container plaatsten van het afval. Soms is het eenvoudiger en veiliger om een betrouwbare asbestspecialist als ASE Asbest Sanering Eemnes in te schakelen om het hele proces voor je uit handen te nemen.Tags:
425 Woorden

Over ons

Blog over aannemers Mijn naam is Bart. Ik heb in mijn leven drie huizen laten verbouwen. Alle keren heb ik een aannemer in de arm genomen, na onderling goed vergelijken, in prijs en te verwachten prestatie. Navragen in je omgeving geeft je vaak waardevolle tips over aannemers: met welke aannemer kan je prima in zee gaan? Over welke aannemer hoor je minder positieve berichten? Je kan aan een aannemer veel overlaten maar het is aan te raden om zelf ook vinger aan de pols te houden. In hoeverre loopt de bouw volgens planning? Waarin zit de vertraging en hoe lang gaat die ongeveer duren. Tal van vragen die je hopelijk middels mijn blog beantwoord ziet worden. Ik wens je veel leesplezier in onze blog!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Kunststof spuitgieten
3 april 2018
Veranda
22 februari 2018