Kunststof spuitgieten

3 Minuten Gepost op:


Kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten is een techniek waarbij plastic ontstaat. Bij dit proces worden de grondstoffen hiervoor vaak nog in poedervorm of vloeibaar aangevoerd, waarna het zal worden gesmolten onder een hete temperatuur. Hierna kan het in deze vloeibare vorm, in een mal worden gegoten die een bepaalde vorm heeft. De vorm is afhankelijk van welk product er vervaardigt moet worden. Hierna zal het mengsel worden afgekoeld zodat het betreffende product zal worden voltooid. Voorbeelden van producten zijn er legio, zo'n beetje alle plastic producten die er zijn worden op deze manier gemaakt, van een plastic jerrycan tot speelgoed voor kinderen. 

Goedkope productie door grote aantallen

Het grote voordeel van deze manier van produceren is dat de productie erg goedkoop is, zodra er eenmaal een mal is gemaakt. De angel zit hem in het feit dat de mal erg duur is om te produceren. Hierdoor kunnen de hoge kosten voor deze mal ook alleen maar worden terugverdiend als er grote aantallen van het product worden geproduceerd en afgezet. Deze methode is gezien bovengenoemde redenen derhalve enkel geschikt voor massaproductie. Voor kleinere aantallen is de methode van 'rapid prototyping' meer geschikt. Deze methode is een stuk goedkoper dan het alternatief die hoge kosten voor de mal met zich meebrengt.   

Verpakkingen

Deze manier van massaproductie wordt vaak gebruikt voor gangbare verpakkingen van producten zoals boter, toetjes, ijsjes enzovoort. Deze verpakkingen zijn meestal erg dun, waardoor er weinig grondstoffen nodig zijn om de verpakking te realiseren. Hierdoor koelt het ook aanzienlijk sneller af, waardoor er in weinig tijd veel verpakkingen kunnen worden geproduceerd. Dat maakt het dus erg aantrekkelijk om de verpakkingen massaal te produceren. Met de huidige technieken kunnen er tientallen verpakkingen per seconde worden gerealiseerd. Dit alles leidt tot een zeer kosteneffectief proces, waarbij tegen weinig kosten, erg veel verpakkingen kunnen worden geproduceerd.  

Producten voor de consument

Wanneer het gaat om producten die de consument gaat gebruiken, zoals het eerder genoemde speelgoed of een tuinset (stoelen en een tafel), is er meer materiaal nodig. Het product dient aanzienlijk steviger te zijn dan de eerder genoemde verpakkingen omdat deze worden belast en gebruikt op dagelijkse basis. Hierdoor is het productieproces uiteraard een stuk duurder, ook vanwege de vele grotere afmetingen ervan. In verhouding tot de verpakkingen zijn producten voor de consument afgestemd of mooiheid, het gaat tenslotte om een gebruiksartikel waar een consument elke dag mee in de weer is. Het zal moeten aanspreken, waardoor uiterlijk een belangrijkere rol gaat spelen.  

Recycling

Gezien de huidge tijd, waarbij de wereldwijde voorraad aan olie afneemt, wordt er ook steeds meer materiaal bij het kunststof spuitgieten gerecycled. Dit ontlast het milieu en maakt de producten van De Jong & Maaskant duurzamer.Tags:
447 Woorden

Over ons

Blog over aannemers Mijn naam is Bart. Ik heb in mijn leven drie huizen laten verbouwen. Alle keren heb ik een aannemer in de arm genomen, na onderling goed vergelijken, in prijs en te verwachten prestatie. Navragen in je omgeving geeft je vaak waardevolle tips over aannemers: met welke aannemer kan je prima in zee gaan? Over welke aannemer hoor je minder positieve berichten? Je kan aan een aannemer veel overlaten maar het is aan te raden om zelf ook vinger aan de pols te houden. In hoeverre loopt de bouw volgens planning? Waarin zit de vertraging en hoe lang gaat die ongeveer duren. Tal van vragen die je hopelijk middels mijn blog beantwoord ziet worden. Ik wens je veel leesplezier in onze blog!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Kunststof spuitgieten
3 april 2018
Veranda
22 februari 2018
Betonwerk: nuttige info
22 februari 2018