Betonwerk: nuttige info

3 Minuten Gepost op:


Betonwerk: nuttige info

Betonwerk is het geheel van betonnen constructies waarmee, voornamelijk in de bouw, gewerkt wordt. Betonwerk is in de bouw onontbeerlijk geworden. Beton vormt vooral in combinatie met ijzer een sterke constructie, waarmee woningen en grote gebouwen langdurig bestand blijven tegen allerlei invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit. Het zorgt voor een stevige draagconstructie, zodat er meerdere verdiepingen op elkaar gebouwd kunnen worden. Betonwerk heeft de skylines van vele steden bepaald, doordat men goed en degelijk de hoogte in kon bouwen.

Waaruit bestaat beton?

Beton bestaat uit een mengsel van water, cement, zand en eventueel grind. Dit mengsel kan zorgen voor een stevig materiaal, doordat water en cement ervoor zorgt dat het geheel keihard wordt. Wel is het heel belangrijk dat de samenstelling zeer nauwkeurig is. Teveel water aan het mengsel toevoegen is weer niet goed, want dan kan het niet goed uitharden en zal het beton niet sterk genoeg zijn. Te weinig water daarentegen, zorgt ervoor dat het mengsel korrelig wordt en het dan snel kan afbrokkelen. Ook de toevoeging van zand of grind moet zeer nauwgezet zijn, aangezien een te fijn mengsel van zand ervoor zorgt dat er weer water bijgevuld moet worden. Wanneer beton uitgehard is, kan het niet meer oplossen in water, dus is het bestand tegen alle weertypes. Een betonwerk kan, wanneer de ingrediënten op de juiste wijze zijn toegevoegd, dezelfde sterkte hebben als natuursteen en is daarmee uiterst duurzaam.

Hoe is beton ontstaan?

Er bestaan nog steeds oude constructies van beton, zoals bruggen, aquaducten en kadewanden die door de Romeinen zijn gemaakt. Zo oud is beton inmiddels al. Hoewel de samenstelling wel anders was dan het beton dat we nu kennen. Naast water en cement werd als bindmiddel vaak kalk gebruikt. Ook was het beton niet gewapend, zoals we dat nu kennen, en was daarom niet zo sterk. Om één of andere reden is beton dan ook voor eeuwen uit de gratie geweest, totdat het in het midden van de negentiende eeuw weer herontdekt werd en nieuwe innovaties uitgevonden werden zoals gewapend beton. Dit gewapende beton zorgde voor meer mogelijkheden, waardoor in de loop van de jaren betonwerk onmisbaar voor de ruwbouw werd.

Gewapend betonwerk

In de bouw wordt nu het meest gewerkt met gewapend beton. Dit is een combinatie van beton met metalen staven of een metalen raamwerk. Dit tezamen zorgt voor zowel een goede drukkracht als een goede trekkracht. Beton zelf heeft een goede drukkracht en kan zware druk hebben, maar geen trekkracht. Dit wordt opgelost door het ijzerwerk in het beton. Dit ijzer kan weer een enorme trekkracht hebben, zodat dit een ideale combinatie vormt. Pannekoek GWW BV vertelt u er graag meer over.Tags:
442 Woorden

Over ons

Blog over aannemers Mijn naam is Bart. Ik heb in mijn leven drie huizen laten verbouwen. Alle keren heb ik een aannemer in de arm genomen, na onderling goed vergelijken, in prijs en te verwachten prestatie. Navragen in je omgeving geeft je vaak waardevolle tips over aannemers: met welke aannemer kan je prima in zee gaan? Over welke aannemer hoor je minder positieve berichten? Je kan aan een aannemer veel overlaten maar het is aan te raden om zelf ook vinger aan de pols te houden. In hoeverre loopt de bouw volgens planning? Waarin zit de vertraging en hoe lang gaat die ongeveer duren. Tal van vragen die je hopelijk middels mijn blog beantwoord ziet worden. Ik wens je veel leesplezier in onze blog!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Kunststof spuitgieten
3 april 2018
Veranda
22 februari 2018
Betonwerk: nuttige info
22 februari 2018