Ontijzering

3 Minuten Gepost op:


Ontijzering

Waar moet je op letten tijdens het onderhoud van een waterinstallatie?

Je wil je waterinstallatie laten controleren en onderhouden. Allereerst even een kleine uitleg. Grondwater bevat soms grote hoeveelheden opgelost ijzer. Water neemt heel makkelijk ijzer op uit de grondlagen van de aarde. Wanneer hier zuurstof bij komt, zal dit je leidingen aan gaan tasten. In meer dan de helft van de watertoepassingen vormt de aanwezigheid van ijzer een probleem. Logisch. IJzer is funest voor de meeste installaties. Voor ons lichaam is ijzer wel gewenst, alleen te veel is niet goed. IJzerhoudend water kan echter voor verstoppingen zorgen. Verstoppingen in leidingen, druppelaars en sproeikoppen bijvoorbeeld. Ook de neerslag van roest op gewassen is uitermate vervelend. Bovendien kan het ijzer in water medicijnen deactiveren. Verder geeft ijzer een onaangename geur af, heeft het niet gewenste kleur en geeft het een nare smaak aan het water. Wanneer je bijvoorbeeld ijzerhoudend reinigingswater gebruikt voor je glazenwasserij kan er een bruine aanslag ontstaan op de gereinigde oppervlakken. Dat wil je echt niet! Ontijzering is daarom noodzakelijk. Belangrijk in grondwatersanering, industrie en bij landbouw. Als grondwater wordt geloosd op het riool of op oppervlaktewater, kunnen ontijzeringsinstallatie hun nut bewijzen. 

Regelgeving

Op huishoudelijk niveau is de maximum toegelaten hoeveelheid ijzer in drinkwater 0,2 mg/l. De geldende landbouwnormen houden in dat het drinkwater voor dieren tussen 0,2- 5 mg/l Fe (ijzer) mag bevatten. Voor wat betreft het reinigen van melkmachines en melktanks mag het water minder dan Fe 0,2 mg/l bevatten. Voor beregeningswater geldt dat beregeningssproeiers verstoppen vanaf Fe meer dan 1 mg/l. Een ontijzeringsinstallatie zal moeten worden ingezet om de problemen die zich in jouw specifieke geval voor zouden kunnen doen adequaat op te lossen.

De methode

Ontijzering kun je bewerkstelligen door (1) het water te beluchten. Oxidatie. Het ijzer zal hierdoor neerslaan als vlokken en kunnen zo verwijderd worden door middel van filtratie. (2) Biologische ontijzering met bacteriën is een mogelijkheid. Ook (3) decantatie door toevoeging van kalk en hulpflocculatiemiddel kan worden toegepast. (4) Elektrolyse door 30V op het water los te laten. (5) Chemische oxidatie, (6) het water verzachten met behulp van harsen en regeneratiezouten en (7) filtering met gebruik van zand. Ontijzering is de enige en juiste methode om problemen met verkleuring op te lossen. Je zult begrijpen dat maatwerk de enige optie is voor een goed ontijzeringssysteem. Een ondergrondse ontijzering is ook een optie. Hier wordt het bodemwater rechtstreeks in de grond met zuurstof verrijkt. De op deze manier verkregen ijzeroxide slaat neer uit het water in de bodem en het water zal gezuiverd zijn.

Voor ontijzering kijkt u bijvoorbeeld bij Van der Haar Waterprojecten.Tags:
432 Woorden

Over ons

Blog over aannemers Mijn naam is Bart. Ik heb in mijn leven drie huizen laten verbouwen. Alle keren heb ik een aannemer in de arm genomen, na onderling goed vergelijken, in prijs en te verwachten prestatie. Navragen in je omgeving geeft je vaak waardevolle tips over aannemers: met welke aannemer kan je prima in zee gaan? Over welke aannemer hoor je minder positieve berichten? Je kan aan een aannemer veel overlaten maar het is aan te raden om zelf ook vinger aan de pols te houden. In hoeverre loopt de bouw volgens planning? Waarin zit de vertraging en hoe lang gaat die ongeveer duren. Tal van vragen die je hopelijk middels mijn blog beantwoord ziet worden. Ik wens je veel leesplezier in onze blog!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Kunststof spuitgieten
3 april 2018
Veranda
22 februari 2018
Betonwerk: nuttige info
22 februari 2018